Nadziewarka do kielbas zrobic

Magicnesca

Temat: Slowinska wedzonka 17-19 wrzesnia
Witajcieu, Jak zapewne niektorzy z Was wiedza organizujemy glownie imprezy tematyczne. Model imprezy jest taki, ze my dostarczamy oprzyrzadowanie (maszynki, nadziewarki, wedzalnie, zapazarke), oslonki i instruktorow ;-) a Goscie zaleznie od ochoty przywoza wklad do kielbas, czy material na inne wedliny (tudziez zamawiaja u nas w cenach hurtowych). Koszt takiej imprezy to okolo 100zl na zaloge (razem z postojem na kampingu) a frajda zrobienia kielbasy czy szynki wedzonej i degustacji tejze, nieoceniona. Wstepnie wole mozna tu deklarowac, zapisy i szegolowe info od kwietnia na www.smoldzino.org pzdr robert
Źródło: forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=6182



Temat: Zlot garmazeryjno-kulinarny
na inne wedliny (tudziez zamawiaja u nas w cenach hurtowych). Koszt takiej imprezy to okolo 100zl na zaloge (razem z postojem na kampingu) a frajda zrobienia kielbasy czy szynki wedzonej i...
Źródło: camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=6326


Temat: Nadziewarka pionowa
Fakt, ja "od dzieciństwa robię różne sprzęty", nieraz to jest trochę bez sensu - ale lubię to. Czasem tracę (czy to na pewno jest strata?) wiele czasu na zrobienie czegoś, co kosztowałoby dużo mniej gdybym kupił gotowe. Czasem za to zrobię coś, czego nigdzie bym nie kupił, i jest dokładnie takie, jakie chciałem. Teraz mam chęć zmajstrować szynkowar , nadziewarki raczej nie - dorobię najwyżej lejek do maszynki do mięsa, jak dojrzeję do niewielkiej ilości kiełbasy.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4011


Temat: Nadziewarka pionowa
Dawniej nadziewało się maszynką ręczną i było dobrze. Teraz chcecie cały farsz na raz ładować do nadziewarki. Może jeszcze Miro zrobi taką samo myjącą? Przecież nikt nikomu nie zabrania nadziewać maszynką. Też nadziewałem, ale jak kupiłem nadziewarkę pionową to nigdy nie wrócę do maszynki. Szkoda czasu. Nie mówię tu o kilku kg, ale przy 50kg kiełbasy odechciało by Ci się tego stania...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4011


Temat: Nadziewarki z rabatem
... zrobieniu 1 tony kielbasy trzeba bedzie robic szlify nadziewarce ;-D
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=526


Temat: Nadziewarka jaką chciałbyś mieć.
Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ja by powiedział że chce mieć nadziewarkę która zawsze będzie odpowiednia do różnych produkcji. Oczywiście takiej nadziewarki nie ma. Jeżeli ktoś, już się zaraził tą „chorobą” (własny wyrób wędlin) i wie że będzie to robił i ma miejsce na większą nadziewarkę a jeżeli obecna jego produkcja i ma ją gdzie przechowywać to powinien kupić większą „o jeden rozmiar”. Dodatkowo uważam że nadziewarka 5 kg to niezbyt dobre rozwiązanie, chyba że te 5 kg to objętość użytkowa a nie ogólna. Jak się robi dokładnie 5 kiełbasy to nadziewarka powinna mieć 6 kg pojemności ogólnej i podobnie przy 10 kg powinna być nadziewarka 12 kg. Często robi się 5 kg, a po dodaniu dodatkowej ilość np. wody wyjdzie 5,5 kg i zostaje końcówka z której można zrobić klopsa bo nie chce się tej resztki wkładać do cylindra na drugi raz to samo przy 10 kg. Z małą nadziewarką to tak jak z małą wędzarką, po pewnym czasie robi się ciasno, ale każdy sam musi podjąć przemyślaną decyzję. W końcu nadziewarkę kupuje się po to żeby ułatwić/przyśpieszyć sobie pracę a nie po to żeby ... Po co kupujecie maszynki 22 lub 32 skoro robicie 2,5 kg!?!?! Do takich ilości starczy mięso posiekać nożem! A nadziewarka po co ?? tyle to wepchniecie palcem, lub jakimś tanim badziewiem...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4041


Temat: Witam!
... Dużo łatwiej jest zrobić białą kiełbasę, jeśli oczywiście posiada się maszynkę, nadziewarkę i jelita.[/quote] Właśnie tych trzech rzeczy mi jeszcze brak, tzn, maszynkę mam ale jest to zabytek. Zbieram fundusze na...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Nadziewarki z rabatem
Oli Nie licz na cudo za te pare zeta. Generalnie nadziewarka nie jest taka zła. Dla osób które co jakiś czas zabawiają się w wyrób kiełbasy napewno ich poziom zadowolenia będzie ... mi do głowy konkretnego nie przychodzi. Miałem pomysł z taśmą zaciśnięta na obwodzie cylindra ale czy to nie spowoduje odkształcenia i zaklinowania tłoka to tego nie wiem trzeba by było zrobić ... w stosunku do cylindra ale ma to swoje plusy i minusy. Plus jest taki że przy farszu na kiełbasę przez luz ucieknie nam powietrze ale przy parówce czy pasztecie będzie nam...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=526


Temat: maniacy kiełbasy
Przejrzałem całą ta stronkę. Podobna i nie podobna, ale niektóre różnice są dość ciekawe. Typowe amerykańskie podejście: uzyskać efekt bez studiowania teorii i bez filozofii. Procedura "jak zrobić kiełbasę" w pewnym ... Ciekawostka: w żadnym z zamieszczonych tam przepisów nie ma peklowania, nie ma saletry ani nitrytu. 3. Mieszasz to dokładnie - to całkiem jak u nas. 4. Bierzesz nadziewarkę (znów link żebyś ... dość pobieżnym przejrzeniu tej strony i w pewnych szczegółach może nie byc precyzyjna. Gdyby coś kogos szczególnie zainteresowało, mogę w konkretnym temacie zrobic to dokładniej.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=410


Temat: Strange19. Praca magisterska
nadziewarki dosłownie w tempie odrzutowca,kobiety gdzie brakowało farszu bardzo sporadycznie uzupełniały farsz ręcznie.dodam tylko że jeszcze mieli czas na papieroska,tak im robota szła. Dziadku myśle że od czegoś zaczynamy odbiegać,stwarzając sobie problemy z czegoś co kiedyś i być może jeszcze dziś nieżle funkcjonować na produkcji,bo przeliczyć ile można zrobić puszek z tony farszu,każdy zrobi,a zaplanować produkcje 2000 puszek też idzie i to ... jedna czy to na kiełbasy czy konserwy,zawsze tak czy inaczej się ją przelicza wg zapotrzebowania lub zbytu,dlatego dla mnie osobiście najlepsze receptury to są procentowe,a w g.i kg.dopiero w finale pobierając...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2697


Temat: Moja przygoda z domowym wyrobem wędlin.
musiałem się zmywać do pracy i nie doczekałem wyjęcia pozostałych pyszności. Reasumując: nie spodziewałem się, że zrobienie własnej kiełbasy wymaga tak dużej ilości wysiłku Najpierw krojenie, najgorzej było pokroić wołowinę, a...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3482